DOKKUM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland heeft tegen twee verdachten een gevangenisstraf van zes maanden geëist. Tegen twee andere verdachten eiste het OM taakstraffen van 220 en 180 uur. De vier personen waren werkzaam op een zorgboerderij in Dokkum.
Het OM verwijt hen betrokkenheid bij het misbruik maken van de kwetsbaarheid van cliënten van de zorgboerderij. De verdenkingen richten zich daarnaast op het op volkomen verkeerde en ineffectieve wijze omgaan met ongewenste situaties. “Dit met zowel cliënten en buitenstaanders als slachtoffers”, aldus de officier van justitie.
Zo werd een 15-jarige bewoner van de woonboerderij in een nekklem gezet, kreeg hij twee vuisten op de keel en een knie op de borst. Een andere bewoner werd opgesloten in een paardenschuur. Ook werd er een cliënt met de dood bedreigd en kreeg een buurvrouw drie klappen in haar gezicht.
Intimidatie
Daarnaast wordt twee van de verdachten (72 en 29) verweten dat zij door intimidatie iemand van buiten de zorgboerderij geld af wilden troggelen. Zij probeerden dat door onder meer te schreeuwen, te klepperen met brievenbussen en aan te bellen. Ook dreigde één van de verdachten bewust slecht over hem te spreken. Daarmee wilden zij iemand bewegen tot het afgeven van 1800 euro. Geld waarvan deze verdachten dachten dat het aan hen zou toebehoren.Fraude
Ook verdenkt het OM één of meer verdachten van het vervalsen van handtekeningen en het misbruik maken van persoonsgegevens. Daarbij moesten cliënten formulieren ondertekenen die ze niet kenden en werden er zonder toestemming formulieren ingevuld en handtekeningen vervalst. Ook wordt er nog iemand verdacht van het verduisteren van goederen van een cliënt, inclusief zijn spaargeld.Angst en onveiligheid
Volgens de officier van justitie werden cliënten ingezet als goedkope werkkrachten. Ze moesten lange dagen werken en als het de begeleiders niet aan stond werden ze mishandeld, bedreigd en opgesloten. “Het dossier is doordrenkt met gevoelens van angst en onveiligheid”, aldus de officier van justitie die vindt dat er op grove wijze misbruik van hun kwetsbaarheid is gemaakt. “Daar waar de meest kwetsbare mensen in een belangrijke levensfase hulp en begeleiding nodig hadden, is er op grove wijze misbruik van hun kwetsbaarheid gemaakt.”Taak- en celstraffen
Tegen een 72-jarige vrouw uit de gemeente Noardeast-Fryslân en een 29-jarige man uit de gemeente De Fryske Marren zijn de celstraffen van zes maanden geëist. Ook eiste de officier van justitie tegen de vrouw een beroepsverbod van vijf jaar.Als het aan het OM ligt moet een 50-jarige vrouw uit de gemeente Noardeast-Fryslân een taakstraf van 220 uur uitvoeren. Tegen een 26-jarige man uit dezelfde gemeente eiste de officier een taakstraf van 180 uur.
Vertraging
Het OM vervolgt in deze zaak feiten die vijf, zes, zeven jaar geleden zijn gepleegd. Dat heeft te maken met een onderzoek van de politie in corona-tijd, interne vertraging bij het OM, wisselingen van advocaten bij de verdachten en de daaruit voortvloeiende onderzoekswensen bij de rechter-commissaris. Ook was er een gebrek aan zittingscapaciteit bij de rechtbank. Toch vindt het OM het nog gepast de verdachten te vervolgen. Het gaat immers om ernstige feiten waar de vervolging meerdere doelen dient, onder meer het in het openbaar behandelen ervan, waardoor de maatschappij weet wat er hier zich af heeft gespeeld.De rechtbank in Leeuwarden doet op 13 mei 2025 uitspraak.