DEN HAAG – Het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen verloopt dit keer iets anders dan voorgaande jaren. Hoewel de officiële verkiezing op woensdag 17 maart plaatsvindt, zijn er vanaf afgelopen maandag al een aantal stembureaus geopend. Iedere gemeente in Nederland opent op maandag en dinsdag de deuren van minimaal één stembureau. Dit geeft kwetsbaren en mensen uit risicogroepen de kans om zelf te stemmen zonder dat er veel andere mensen aanwezig zijn.
In alle stembureaus gelden dit jaar extra maatregelen om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Zo worden de stemhokjes, tafels en de rode potloden geregeld schoongemaakt. In sommige stembureaus krijgen alle kiezers zelfs een eigen potlood die zij achteraf mee naar huis mogen nemen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van kuchschermen tussen de kiezers en de stembureauleden.
Er nemen dit jaar maar liefst 37 partijen deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dit is het hoogste aantal in bijna honderd jaar. In vergelijking tot de verkiezingen van 2017, waar er 28 partijen deelnemen, doen er negen partijen meer mee. Echter is het niet mogelijk om overal in Nederland op al deze partijen te stemmen. De reden hiervoor is dat Nederland verdeeld is in twintig kieskringen. Het is voor inwoners alleen mogelijk om te stemmen op de partijen die meedoen in hun kieskring.
Stemlocaties bij verzorgingstehuizen en scholen vallen dit jaar weg. Dit om drukte op deze locaties te vermijden. De regels rondom corona hebben ertoe geleid dat er meerdere stembureaus per gemeente geopend moesten worden. Je kunt dit jaar als kiezer dan ook op veel bijzondere plekken terecht om je stem uit te brengen. Amsterdammers kunnen dit jaar terecht in het Concertgebouw of in de fietsstemstraat bij de RAI Amsterdam. Verder in Nederland zijn er stembureaus opgezet in tenten, de open lucht of in drive-throughs.
De stembureaus zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. Het grote aantal aan partijen maakt het dit jaar misschien wel lastiger om een keuze te maken. Ben jij er al uit wat je dit jaar gaat stemmen? Als dit niet het geval is, dan zou de stemwijzer je mogelijk een handje kunnen helpen.