DOKKUM - In totaal kregen zes mensen in Noardeast-Fryslân vandaag tijdens de Lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding uitgereikt door burgemeester Johannes Kramer. Elke voordracht kwam vanuit de mienskip.

Attie Buikema-Boonstra (79) Dokkum

Mevrouw Buikema heeft zich meer dan 40 jaar ingezet voor Handicap NL (voorheen Fonds Verstandelijke gehandicapten). Ze was niet alleen collectante. Als wijkhoofd organiseerde ze ook de jaarlijkse collecte in de wijk It Fûgellân in Dokkum. Meer dan 40 jaar heeft ze een grote bijdrage geleverd aan een samenleving waarin mensen met een beperking er onvoorwaardelijk bij horen en mee kunnen doen. Onderwijs is een rode draad in haar leven. In haar werkende carrière was mevrouw onderwijzeres. En dat zet ze voort in haar vrijwilligerswerk. Zo gaf ze verkeerslessen aan de kinderen op de basisschool. En ze begon les te geven aan anderstaligen, zowel kinderen als volwassenen. Dat laatste doet ze nog steeds.

Piet Korse (76) Kollum

In 1984 is de heer Korse als vrijwilliger begonnen bij het Filmhuis in Kollum. En in 2005 nam hij de taken van bestuurslid en penningmeester op zich. Toen de filmtechniek van analoge apparatuur naar digitale techniek ging, is hij de vaste technicus en operator geworden. In die 40 jaar heeft hij zo’n 1500 films vertoond voor ongeveer 35.000 bezoekers. Haaks op de digitale ontwikkeling in de filmwereld is zijn vrijwilligerstaak als molenaar. Al 40 jaar lang is de heer Korse molenaar op de molen Tochmaland in Kollum. Zijn werk als molenaar is niet alleen het in ere houden van dit vakmanschap en het draaien van de molen. Het is ook zijn kennis delen om het cultureel erfgoed van molens levend te houden.

Joop Zwaagstra (79) Dokkum

Als SRV-man ging de heer Zwaagstra 47 jaar lang met zijn rijdende winkel langs de deuren. Het ging hem niet alleen om de boodschappen tot aan de deur te brengen. Hij was ook een luisterend oor voor de vooral de oudere generatie. En was hen tot steun. In de jaren 80 werd hij lid van de Gereformeerde Kerk in Dokkum. Hij heeft verschillende functies bekleed, waaronder voorzitter Diaconie. In deze rol ging de heer Zwaagstra regelmatig naar gezinnen die het financieel moeilijk hadden. Hij luisterde met medeleven naar hun verhaal en gaf advies waar nodig. Ook waren er zo nu en dan gesprekken met schuldeisers. In 2018 trad hij toe tot de cliëntenraad van de Kwadrant Groep Dongeraheem in Dokkum. De cliëntenraad stelt alles in het werk om het welzijn van bewoners in hun laatste levensfase voorop te stellen. En dat is wat de heer Zwaagstra volop doet: Opkomen voor de bewoners van Dongeraheem.

Joukje Streekstra (79) Dokkum

Van 2002 tot 2016 was mevrouw Streekstra vrijwilliger bij Het vakantiebureau van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk. Elk jaar werkte zij mee als verzorgende in een vakantieweek. Een week waarin zij 16 uur per dag klaar stond voor mensen die zorg nodig hadden. Samen met alle andere vrijwilligers zorgde zij ervoor dat het de gasten aan niets ontbrak en dat zij van een onbezorgde vakantieweek konden genieten. Mevrouw Streekstra is nog steeds actief. Vanaf 2003 gaat zij elke week 3 middagen naar verzorgingstehuis De Waadwente in Dokkum. Als gastvrouw op de huiskamer zijn haar vooral de contacten met de bewoners haar dierbaar.

Afke de Vries-Feenstra (74) Hallum

Mevrouw de Vries heeft veel betekent voor de schaatssport in Friesland. Dit was in de periode van 2002 tot 2020. Ze was 20 jaar lang secretaris van Schaatstrainingsgroep STS Trias uit Stiens. Daar was zij vaak de verbinder tussen schaatsters en het bestuur. Daarnaast was ze 6 jaar ploegleider bij het Gewest Fryslân Als ploegleider genoot ze niet alleen van het organiseren van trainingskampen, maar ze hechtte ook veel waarde aan de ontwikkeling van schaatstalenten. Haar drijfveer was om hen op een gezonde manier tot mooie prestaties te laten komen. In haar tijd als ploegleider waren er prachtige prestaties op nationaal en internationaal vlak. Een paar talenten hebben zelfs uiteindelijk deelgenomen aan de Olympische Winterspelen. Mevrouw De Vries zet zich nog steeds in voor de samenling. Nu vooral in het dorp Hallum. Ze is vrijwilliger in MFC ’t Trefpunt. En ze maakt regelamtig mooie fietstochtjes met mindervalide mensen op de duo-fiets.

Maarten de Vries (76) Hallum

De natuur gaat de heer De Vries nauw aan het hart. In zijn werkende carrière was hij dierenarts. Maar ook in zijn vrijwilligerswerk stond de natuur vaak centraal. In 1990 was hij één van de oprichters van Wildbeheereenheid Ferwerderadiel en maakte hij enkele jaren ook deel uit van het bestuur. Van 2008 tot 2023 was hij voorzitter van de Fûgelwacht Hallum, Marrum, Ferwert, Blije en omstreken. Met een kleine tussenpauze was de heer De Vries 16 jaar lang voorzitter van het bestuur van de Rabobank Marrum (en later Leeuwarden en omstreken). Hij was altijd zeer betrokken bij de bank. Maar hij vertegenwoordigede daar ook goed de achterban. Ook binnen het dorp Hallum liet hij van zich spreken. Hij was betrokken bij de oprichting van de Hallumer Ondernemersclub, was vrijwilliger bij de Feestcommissie en was hij een tijdje voorzitter van MFC ’t Trefpunt. De heer De Vries is nog steeds actief. Hij is voorzitter van de Maatschappij tot het Nut van Algemeen in Hallum. En in 2018 trad hij toe tot de Heerensociëteit Hallum.