GIEKERK - Als voormalig juf weet Marries Oudega uit Giekerk als geen ander hoe ze met (voorlees)verhalen de aandacht van kinderen kan vangen én vasthouden, en hoe deze verhalen kunnen bijdragen aan hun sociale en emotionele ontwikkeling. Hierbij is zelf het goede voorbeeld geven cruciaal. “De avonturen van kabouter Flapsok en zijn vriendjes” staat dan ook bomvol vermakelijke verhalen vol leermomenten en wijze lessen. Door de vele kleurrijke illustraties is dit boek een heerlijke mix van voorlees- en prentenboek geworden.


Marries Oudega uit Giekerk heeft jarenlang in het basisonderwijs gewerkt. Eerst in Leeuwarden, vervolgens in de Trynwâlden en later in Hurdegaryp. Ze heeft volop genoten van die tijd, met name het werken met kleuters was voor haar een feest.

Voorlezen was voor juf Marries (zoals velen haar zullen herinneren) en de kinderen altijd weer favoriet. Vaak verzon ze ook zelf verhalen. Nu ze al enige tijd gepensioneerd is, heeft ze de verhaaltjes op papier gezet, zodat nog meer kinderen ervan kunnen genieten.

De voorleesverhaaltjes voor 4-7 jaar zijn leuk, lief, grappig, vrolijk en soms spannend. Juist op deze leeftijd spreekt de magische wereld kinderen enorm aan.

Het gaat over drie heel bijzondere kabouters: Flapsok kan supersnel lopen, Flappertje kan vliegen met zijn oren en Binkie is een sterke, stoere kabouter. Dan is er ook nog een elfje, dat niet kan vliegen en een akelige heks met gemene plannetjes. Verder zijn er nare trollen, een lieve eenhoorn, een rijmende papegaai, het meisje Elsje en zelfs nog een ondeugend prinsesje. En wat doen die boeven in het bos?

Voor Marries is het heel belangrijk dat naast het leesplezier de kinderen er sociaal en emotioneel ook iets van kunnen leren.

De illustratrice Tilleke Laban heeft fantastisch werk verricht. Ze heeft al verschillende boeken geïllustreerd en heeft dan ook ruime ervaring.

Voorlezen is de leukste en makkelijkste manier om de taalontwikkeling te bevorderen. Het is belangrijk om al heel jong met voorlezen te beginnen en ook om ermee door te gaan als kinderen zelf al kunnen lezen.

Voorlezen is niet alleen heel leuk, het is ook nog eens heel belangrijk. Het stimuleert kennis en woordenschat. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt taalgevoel en bezorgt jong en oud heel veel plezier. Samen genieten versterkt de band tussen (groot)ouders en kind. Door het stimuleren van de fantasie leg je de basis voor een creatieve geest die beter kan omgaan met problemen en meer oplossingsgericht kan denken.

Voor meer informatie en het bekijken van een paar inkijkpagina’s, ga naar onderstaande link.

https://boekscout.shop/9789465095486

Goede gewoonte: elke dag voorlezen met deze 7 tips!

• Kies een boek dat past bij jouw kind, wat spreekt je kind aan.

• Maak van het voorleesmoment een vaste gewoonte, elke dag een kwartiertje liefst op hetzelfde tijdstip.

• Maak je kind nieuwsgierig naar het verhaal bijvoorbeeld door het bekijken van de plaatjes.

• Lees rustig voor, praat duidelijk en kijk je kind regelmatig aan.

• Voorspel samen het verhaal. Stel vragen: wat, waarom, etc.

• Leg moeilijke woorden uit.

• Laat je kind vertellen. Geef je kind de kans iets te zeggen terwijl je voorleest.